Studenții au fost întotdeauna în fruntea mișcărilor care au schimbat lumea, susținându-și opiniile, dând astfel un exemplu părinților, dar și prietenilor și tuturor celorlalți tineri.

Ziua Internațională a Studenților se sărbătorește în fiecare an pe data de 17 noiembrie și a devenit un prilej pentru universitățile din întreaga lume să își prezinte studenții, reușitele acestora, activitățile derulate, motive de mandrie și de speranță.

Această zi este și un context potrivit pentru a evoca și comemora un moment dramatic -evenimentele grave din 1939 desfășurate la Praga, prin demonstrația studenților de la Facultatea de Medicină, urmate de represaliile naziste împotriva acestora, context în care peste 1200 de studenți au fost trimiși în lagăre de concentrare.

Să nu uităm, așadar, că prin curajul și spiritul lor civic, studenții au fost în prima linie în lupta pentru libertate, pentru valorile unei societăți oneste și drepte, iar atitudinea și spiritul lor au fost modele pentru energiile revoluționare, astfel încât le datoram cu toții apreciere și respect.